Semaforizari




Stalpi pentru semaforizari si stalpi combinati pentru intersectii au devenit o necesitate in mediul urban tot mai aglomerat.
In istoria semaforului, un rol important l-au jucat caile ferate, care s-au dezvoltat, la inceput, mai repede decat caile rutiere. Astfel, caile ferate britanice, a introdus prima data semnalizarea mecanica, prin pivotarea unor semnale de cale, constituite din sticle colorate. In 1851 inventatorul francez Étienne Jean-Joseph Lenoir inventeaza un sistem de semnalizare pentru caile ferate. Primul semafor din istoria omenirii a fost un model care functiona pe gaz si a fost instalat la Londra la data de 10 decembrie 1868, la intersectia dintre Bridge Street si Palace Yard. Pe o parte era rosie iar pe cealalta parte era verde. Pivotul de sustinere era rotit cu ajutorul unui levier de catre un agent de politie. In 1908 se stabilesc, in cadrul unei Conferinte internationale, primele reguli mondiale pentru semnalizarea pe drumuri. Primul semafor electric, inventat de James Hodge, a fost instalat la data de 5 august 1914 in Cleveland, Ohio. Acesta era prevazut si cu o sonerie electrica ce se declansa la schimbarea culorii. In 1918 a fost inaugurat la New York primul semafor electric cu trei culori: rosu – stop, portocaliu – atentie, verde – cale libera. Comenzile erau date manual de catre o persoana cu atributii in dirijarea circulatiei. In decembrie 1920, politistul William Potts din Detroit a construit un semafor electric cu trei culori si care a fost montat suspendat ca in zilele noastre (foto). Primul semafor din Franta a fost instalat in 1923, la intersectia bulevardelor Saint-Denis si Sébastopol din Paris. Avea doar culoarea rosie insotita de un semnal sonor. Abia dupa 10 ani s-au introdus si celelalte doua culori: verde si galben. Semaforul automat, asa cum este cunoscut astazi, a fost introdus in 1926.

Evolutia acestuia este remarcabila, ajungandu-se astazi la semafoare inteligente. De fapt, acestea primesc informatii de la camere video si senzori de prezenta incastrati in carosabil, respectiv de la senzori de gaze poluante si, pe baza unui program, dirijeaza traficul auto in mod automat. Semaforizarea intersectiilor cu trafic numeros a devenit o necesitate ptr a se asigura fluidizarea traficului si pentru a se evita blocajele din trafic si alte evenimente rutiere neprevazute. Firma Lustro s.r.l. in decursul activitatii sale are o gama foarte variata de stalpi pentru semaforizari adaptati cerintelor clientiilor. Avem o gama de produse standard, dar desigur si posibilitatea adaptarii sau confectionarii produselor la necesitatiile Dvs.